lauantai 28. maaliskuuta 2015

OMAT KOIRAT PUREVAT USEIN ASUKKAIDEN EDUSTAJIA


Yleishyödyllisen asumisoikeusyhtiön AVAIN Asumisoikeus Oy:n päätyminen yksityisten liikemiesten enemmistöomistukseen ja määräysvaltaan syksyllä 2010 sai paljon julkisuutta eri tiedotusvälineissä ja herätti ihmettelyn lisäksi myös paljon paheksuntaa. Syksyn 2010 salainen Liukku-kauppa tuli julkisuuteen, kun Rakennuslehti kirjoitti siitä 4.11.2010 otsikolla "Perttu Liukku osti pilkkahinnalla enemmistön asumisoikeusyhtiöstä".

Suomen Asumisoikeusasukkaat ry:n (SASO) puheenjohtaja Eric Hällström kuvaili Uuden Suomen toimittajan Teemu J. Kammosen artikkelissa "Asuntofiasko: "65 kertaa luvattu, ei koskaan tehty" 11.11.2010 nykyistä asumisoikeusjärjestelmää fiaskoksi, koska se oli kaukana asumisoikeuslain perusteluissa esitetystä mallista, jossa asumisoikeuasukkaat ovat jossain vuokralaisen ja omistajan välillä. Hällströmin mukaan suurin fiasko on ollut ulkopuolisten rakennuttajayhtiöiden ylivalta asukkaisiin. Alun perin asumisoikeusasumisen periaate oli se, että asumisoikeustalon asukkaat voivat vaikuttaa asumansa talon asioihin samalla tavoin kuin asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajat. Hällströmin mukaan olisi pitänyt jo aiemmin toteuttaa se, mikä 65 kertaa luvattiin, eli skandinaavinen asumisoikeusjärjestelmä.

AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaat, jotka kokivat SASOn puheenjohtajan lausunnot tiedotusvälineissä tuenilmaisuiksi tilanteessa, jossa he kokivat joutuneet härskin kaupankäynnin kohteeksi, saivat järkyttyä vielä uudelleen. Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n (Vaso) asukkaiden yhteistyöelimen YTE:n puheenjohtajana tuolloin toiminut Riikka Lehtismäki hyökkäsi voimakkaasti Hällströmiä vastaan. Uudessa Suomessa 19.11.2010 julkaistussa Teemu J. Kammosen artikkelissa Asukasriita: "Pitääkö pelätä?". Lehtismäen mukaan...
Se ei pidä paikkaansa, että hän [Hällström] edustaisi kaikkia aso-asukkaita. Hän ajaa pienen yhtiönsä asiaa. Hänen esiintyminen julkisuudessa on herättänyt hämmennystä ja huolta meidän asukkaissamme. Ihmiset ovat kyselleet, onko heillä jotain pelättävää.
Lehtismäen mukaan asukkaat ovat katsoneet tarpeelliseksi tulla julkisuuteen, sillä ainakin Vason asukkaiden mielipide aso-järjestelmästä on myönteinen. Erityisen huolestunut Lehtismäki kertoi olevansa siitä, että Hällström on saanut suuren mielipidevallan mediassa ja virkamieskunnassa. Muiden muassa Ylen MOT ja Uusi Suomi on kuullut Hällströmiä aso-asiaa koskien. Hänet on myös kutsuttu eduskunnan ympäristövaliokunnan kuultavaksi uudistettavan aso-lain valmistelussa.

Jutussa haastatellun Eric Hällströmin mukaan Varsinais-Suomen aso-asukkaita on johdettu harhaan:
Yhtiöiden omistajat käyttävät hyväkseen asukkaita tekemään heidän likaisen työnsä. Se, että Saso (Suomen Asumisoikeus ry) ei edustaisi asukkaita, ei pidä paikkaansa.
Hällströmin mukaan julkisuudessa on tapahtunut väärinkäsitys siitä, mitä Saso ry itse asiassa ajaa. Yhdistyksen tavoite on se, että asumisoikeusjärjestelmän asunnot tulisi alistaa vuonna 1994 säädetylle laille asumisoikeusyhdistyksistä. Tämä laki on eri kuin vuonna 1990 säädetty laki asumisoikeusasunnoista, jonka firmat onnistuivat vesittämään viime hetkellä. Hällström kertoi viitanneensa tähän vesittämiseen myös aiemmassa Uuden Suomen haaastattelussa. Artikkelin mukaan Hällström haluaisi erottaa näiden kahden lain mukaiset asumisoikeusjärjestelmät toisistaan jo terminologian tasolla: vuoden 1990 lain mukaista järjestelmää hän kutsuu "vuokra-asoksi" ja vuoden 1994 lain mukaista asumisoikeusjärjestelmää "todelliseksi asumisoikeusasumiseksi". Hällström tähdensi, että hän on koko ajan puhut vuokra-ason ongelmista. Hänen mukaansa Vason asukkaiden tiedote vaatii kaksi kommenttia:
Varsinais-Suomen aso-asukkaiden asema on turvatumpi, koska siellä on tämä kunnallinen omistustausta. Valitettavasti valtaosa, noin kolme neljästä asumisoikeusasunnosta on kolmen suuren rakennuttajayhtiön hallussa. Minun kritiikkini kohdistuu niihin.
Rakennuslehti kirjoitti AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyistä seuraavan kerran 18.11.2010 otsikolla "Avain Asumisoikeuden kaupoissa epäselvyyksiä" mm. seuraavaa:
Asumisoikeusasukkaat ovat hämmästelleet Avain Asumisoikeuden määräysvallan siirtymistä vain runsaan 150 000 euron kauppasummalla Perttu Liukun ja Kari Mäenpään perustamalle rakennuttajayhtiölle. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara ei pystynyt puuttumaan kauppaan, mutta aikaisempien vuosien osakekaupat asettavat Aran ja säätiön toimet kummalliseen valoon. Aran mukaan kaupat tehtiin todellisuudessa eri tavalla kuin viralliset asiakirjat osoittavat.
Tämän jälkeen Riikka Lehtismäki julkaisi 25.11.2010 Rakennuslehdessä mielipidenkirjoituksen otsikolla "Asumisoikeusjärjestelmä on luotettava". Lehtismäen kirjoitus oli kokonaisuudessaan seuraava:
Asumisoikeusasuminen on ollut julkisuudessa esillä valitettavan negatiivisessa sävyssä vireillä olevan asumisoikeuslain uudistuksen aikana. On hyvä, että lakiin vahvistetaan aso-yhtiöiden läpinäkyvä hallinto ja päätöksenteko. On myönteistä, että nykyistä tarkemmin säädetään järjestelmän valvontatoimesta. Tieto yksityishenkilöiden mahdollisuudesta ryhtyä hallitsemaan yhteiskunnan varoin rahoitettuja kiinteistömassoja huolestuttaa meitä.
Julkisuudessa on esitetty nykyisen aso-järjestelmän pakottavan asukkaita muuttamaan pettyneinä pois. Vasossakin muuttoja tapahtuu, mutta niissä on taustalla elämään liittyvät syyt: perhe kasvaa tai pienenee, työpaikka vaihtuu, tulotaso muuttuu suuntaan tai toiseen, jne. Asuntojen käyttövastikkeet ovat nousseet siinä tahdissa kuin asumiskustannukset muissakin hallintamuodoissa.
Viestimme on, että aso-järjestelmä on merkittävästi median välittämää nykyistä julkista mainettaan parempi. Pidämme oman Vaso-yhtiömme omistajaryhmää eli Turun seudun kuntia turvallisena omistajana. Meillä asukkailla ei ole syytä huoleen järjestelmän perusominaisuuksien osalta.
Varsinais-Suomen Asumisoikeus (Vaso) Oy:n asukkaiden Vaso-kokous

puheenjohtaja

Riikka Lehtismäki, Vaso/kukkamaaria

AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaiden ja asukkaiden keskuudessa Riikka Lehtismäen mielipiteet herättivät harmistumista. Lehtismäen ja muiden vasolaisten "huolestuminen yksityishenkilöiden mahdollisuudesta ryhtyä hallitsemaan yhteiskunnan varoin rahoitettuja kiinteistömassoja" koettiin epäaidoksi. Yhden lauseen "huolestumisen" vastapainoksi Lehtismäki esitti runsaasti suitsutusta asumisoikeusasumisen turvallisuudelle kuntaomisteisessa Vasossa. Lehtismäen hyökkäys Hällströmiä vastaan koettiin etovaksi, koska Hällströn jos kuka oli pannut itsensä likoon asumisoikeusasukkaiden aseman parantamiseksi. Asiantuntemuksensa vähäisyyden Lehtismäki osoitti Uuden Suomen haastattelussa 19.11.2010, jossa hän väitti Hällströmin ajavan pienen yhtiönsä asiaa. Minkä yhtiönsä? Hällströmhän asui ainakin tuohon aikaan Asokotien kohteessa (taloyksikössä) Helsingissä.

Tänän kirjoittajan kokemuksen mukaan myös AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukkaiden keskuudessa on niitä, jotka sekoittvat taloyhtiön ja taloyksikön/kohteen. Näillä ihmisillä ei havaintojen mukaan ole yleensä muutakaan tietoa asumisoikeusjärjestelmästä saatikka sitä säätelevästä lainsäädännöstä. Kuitenkin nämä ihmiset esiintyvät suurina "tietäjinä" ja hyökkäävät niitä vastaan, jotka yrittävät tuoda esiin järjestelmän epäkohtia tai epäkohtia - jopa väärinkäytöksiä -  oman "yhteisönsä" toiminnassa. Nämä "tietäjät" ovat asumisoikeusyhtiöiden etu- ja painostusjärjestön Suomen asumisoikeusyhteisöt ry:n (SAY) parhaita lähettiläitä. Moni asukkaiden edustaja, joka Hällströmin tavoin on uskaltanut tuoda esiin asumisoikeusjärjestelmän ja -asumisen epäkohtia, on joutunut omien koirien puremiksi - tosin kaikkia ei ole raadeltu yhtä julkisesti kuin Hällströmiä.

Uuden Suomen artikkelin mukaan Riikka Lehtismäki oli huolestunut mm. siitä, että "Hällström on saanut suuren mielipidevallan mediassa ja virkamieskunnassa" ja "Muiden muassa Ylen MOT ja Uusi Suomi on kuullut Hällströmiä aso-asiaa koskien". Ko. MOT-ohjelma "Asumisoikeusasunnot - suuri puhallus" esitettiin 17.11.2008.  Seuraavassa on linkki ko. MOT-ohjelman käsikirjoitukseen haastatteluineen ja toimittajan juontoineen:

MOT: Asumisoikeusasunnot - suuri puhallus: käsikirjoitus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat tervetulleita periaatteella "Jokainen vastaa omasta tekstistään"!