sunnuntai 20. joulukuuta 2015

ASUMISOIKEUSASUKAS SUSI TOISELLE ASUMISOIKEUSASUKKAALLE


Tämän blogin ensimmäisessä kirjoituksessa 27.3.2015 kerrotaan blogin tarkoituksesta ja kysytään seuraavia kysymyksiä: Millainen kuva sinulla on asumisoikeusasukkaista? Kuinka solidaarisia asumisoikeusasukkaat ovat toisilleen? Vetävätkö he yhtä köyttä yhtiöihinsä nähden? Puolustavatko he edustajiaan, kun nämä yrittävät puolustaa asukkaiden vähäisiä oikeuksia yhtiöissään? Vai onko asumisoikeusasukas susi toiselle asumisoikeusasukkaalle? Onko asumisoikeusasukas valmis "myymään" vertaisensa, jos siitä on hänelle itselleen taloudellista tai muuta hyötyä? Kirjoitukseen tulleessa kommentissa kirjoitetaan:
Asumisoikeusasukkaista ja heidän edustajistaan suurin osa on valmiita "myymään" itsensä ja asukkaiden edunvalvonnan jopa vain kahdesta viinilasillisesta kuten viime vuonna tapahtui AVAIN Asumisoikeus Oy:ssä. AVAIN Asumisoikeus Oy lakkautti asukastoimikuntien puheenjohtajien alueelliset kokoukset ja valtakunnallisen kokouksen vuonna 2013 typistäen näin asukashallinnon ja -demokratian vain taloyksikkötasolle, mutta suurin osa asukkaista ja heidän edustajistaan ei ollut moksiskaan. Yhtiö nimittäin lupasi kaksi paukkua jokaiselle, joka lähtee kokoukset korvaavaan Tallinnan "kehittämisseminaariin" kesäkuussa 2014. Kun yhtiö lupasi Tallinnan risteilyn paukkuineen, niin suurin osa asukkaiden edustajista, jotka vielä valtakunnallisessa kokouksessa 2013 vastustivat kokousten lakkauttamista, kilvan ilmoittauituivat risteilylle. Ja yhtiön edustajat olivat mielissään. Todennäköisesti kertoivat viranomaisille (Aralle), että AVAIN Asumisoikeus Oy:ssä ollaan yhtä suurta tyytyväistä perhettä ilman soraääniä.
Tämän kirjoittaja ei tiedä, onko yhtiön edustajat kertoneet ARAlle, että AVAIN Asumisoikeus Oy:ssä ollaan yhtä suurta tyytyväistä perhettä ilman soraääniä. Sen sijaan on oltu omin korvin kuulemassa, kun yhtiön asiakkuuspäällikkö lupasi kaksi paukkua jokaiselle, joka lähtee Tallinnan kehittämisseminaariin kesäkuussa 2014. Omin korvin on myös kuultu useita kertoja, kun AVAIN Asumisoikeus Oy:n asukas tai asukkaiden edustaja on kertonut haluavansa muuttaa pois yhtiön asunnosta. Moni asukas ja asukkaiden edustaja onkin nostanut kytkintä yhtiöstä, kun on aikansa yrittänyt muuttaa yhtiön toimintakulttuuria niin, että se kunnioittaisi kaikilta osin yhteishallintolakia ja asumisoikeussopimuksia.

AVAIN Asumisoikeus Oy on monta kertaa vuosien varrella jäänyt kiinni kyseenalaisesta toiminnasta. Porsaanreikiä oleva lainsäädäntö on mahdollistanut härskin toiminnan ja vaikka reikiä on asukkaiden valitusten ja kanteluiden pohjalta yritetty paikata moneen otteeseen, niin asumisoikeusyhtiöt ja niiden etu- ja painostusjärjestö Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry (SAY) ovat joka kerta onnistuneet estämään todelliset asukkaiden asemaa parantavat muutokset. Lain valmistelijat ARA:ssa ja Ympäristöministeriössä ovat kerta toisensa jälkeen joutuneet taipumaan yhtiöiden painostuksen edessä ja viemään lakiesitykset eduskuntakäsittelyyn yhtiöiden hyväksymässä muodossa. Näin tapahtui esimerkiksi vuoden 2010 lakimuutoksen valmistelussa ja käsittelyssä. Tuloksena oli asukkaiden näkökulmasta torso laki, joka tuli voimaan vuoden 2011 alussa, mutta joka ei käytännössä ole mitenkään muuttanut asumisoikeusyhtiöiden toimintaa kuin korkeintaan nimellisesti.

Vuoden 2010 lakimuutoksesta huolimatta asukkaille ja asukkaiden edustajille ei vieläkään anneta tietoa suurimmasta osasta käyttövastikkeilla kerätyn tuoton käytöstä. Esimerkiksi AVAIN Asumisoikeus Oy:ssä ei edes kohteen valvojalle anneta tietoja kuitti- ja tilisiirtotasolla käyttövastike II:lla kerättyjen varojen käytöstä, vaikka valvojalla on yhteishallintolain mukaan tilintarkastajan oikeudet. Käyttövastike II:lla kerättyjen tuottojen osuus on kuitenkin noin 70%. Vaikeuksia on saada kaikkia tietoja myös käyttövastike I:llä kerättyjen varojen (noin 30%) käytöstä, vaikka kysymyksessä ovat suorat hoitomenot. Mutta suurin osa asukkaista ja asukkaiden edustajista ei näe tässä mitään ongelmaa. He näkevät vain anteliaan yhtiön, joka tarjoaa heille Tallinnan risteilyjä ja paukkuja yhtiön piikkiin. Nämä ihmiset eivät oivalla, että viime kädessä he itse muiden asukkaiden kanssa maksavat risteilyt ja tarjotut juomat joka vuosi nousevissa kayttövastikkeissaan. Kaikkein vähiten he oivaltavat sitä, että Tallinnan "kehitysseminaarilla" on ennen kaikkea tarkoitus kääntää huomio pois asukashallinnon ja -demokratian tosiasiallisesta typistämisestä ja sen herättämästä vastustuksesta.

Yhtiön edustajat osaavat manipuloida taitavasti asukkaat toisiaan vastaan. Esimerkiksi asukastoimikuntien puheenjohtajien alueellisten kokousten ja valtakunnallisen kokouksen lakkauttaminen ja korvaaminen Tallinnan "kehittämisseminaarilla" esitettiin asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksien paranemisena kuten tehtiin yhtiön propagandalehdessä (Kotiavain 1/2014). Kotiavaimesta propagandalehtenä on oikeutettua puhua siksi, että yhtiön toimintaan kriittisesti suhtautuneiden asukkaiden edustajien näkemyksiä asukashallinnon "uudistuksesta" - kuten ei muustakaan yhtiön toiminnasta - ei ole koskaan otettu lehden sivuille.

Yhtiön johtoa myötäilevät asukkaat ovat susilauman tavoin olleet valmiita raatelemaan yksittäiset jäsenensä, jotka ovat yrittäneet saada yhtiötä toimimaan eettisesti ja kunnioittamaan asukkaiden laissa säädettyjä vähäisiä oikeuksia. Vertaisiinsa susilauman tavoin suhtutuneet ja suhtautuvat asukkaat esiintyvät lammaslauman tavoin yhtiön johdon edessä. Kyllä todellakin oksettaa!

AVAIN Asumisoikeus Oy:n "asukashallintouudistusta" on käsitelty tarkemmin blogiperheen blogissa AVAIN Asumisoikeus Oy 1.4.2015 otsikolla "AVAIN Asumisoikeus Oy lakkautti asukkaiden edustajien alue- ja valtakunnalliset kokoukset".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat tervetulleita periaatteella "Jokainen vastaa omasta tekstistään"!